Mitä pallealle tapahtuu stressissä?

Torstai 27.4.2023 - Sirpa Aunula


Pallea jännittyy stressissä ja on yksi helpoimmista indikaattoreista huomioida mikä on kehon tila. Liikkuuko pallea vapaasti vai ei?

Pallea tekee meduusamaista liikettä alas ja ylös, kun hengitämme. Sisäänhengityksellä pallea laskee alas ja hieroo sisäelimiä. Uloshengityksellä pallea nousee ylös kupolimaiseen asentoon ja puristaa rintaonteloa.

Tärkeimmät hengityslihakset ovat pallea ja uloimmat kylkivälilihakset.

Jännittynyt pallea voi aiheuttaa ahdistusta. Ilma ei tunnu kulkevan ja uloshengitys on vaikeata. Rentoutumisvaihe jää vajaaksi eli pallea ei pääse rentoutumaan kupolimaiseen asentoon. Tämä on aika yleistä.

Tiukka pallea vaikuttaa niskan ja alaselän kireyksiin. Se on faskian kautta yhteydessä lonkan koukistajiin ja aina lantionpohjaan saakka.

Liiasta istumisesta ja liikkumattomuudesta kärsii lonkan ja nivusen alue. Jännitys tällä alueella pienentää pallean liikettä.

Pallealla on tosi tärkeä psykofyysinen rooli.

Heti, kun ihminen kokee uhkaa ympäristössään pallea jännittyy. Pallea supistuu, kun tapahtuu liikaa, on liikaa tuntemuksia tai kipuja. 

Se haluaa suojata kehomieltä alkavalta ahdistukselta. Pallea ei yleensä ala liikkua kunnolla ennenkuin  olo on turvallinen, tuettu, maadoittunut ja avoin sosiaaliselle liittymiselle. Siksi ei voi päättää rentouttaa palleaa. Tarvitaan ensin hermoston rauhoittamista.

Palleaan voi saada yhteyden hengitystä harjoittamalla.

Minun hoidoissani palleaa voi myös hoitaa eri tekniikoilla. Energialla voidaan rauhoittaa autonomista hermostoa, jos olo on turvaton ja maadoittumaton.

Kysy ohjattua hengitysharjoitusta, jotta saadaan pallea rentoutumaan ja kehoon lisää tilan tunnetta. Harjoittelu lisää kehotietoisuutta, joka on olennainen osa sitä, että oppii havainnoimaan missä tilassa kehon kulloinkin on (Interoseptio). Harjoitus tehdään osana hoitoa.

Olen aloittanut huhtikuussa 2023 Hengitys Valmentajan koulutuksen. Uutta tietoa, läjäpäin erilaisia hengitysharjoituksia ja somaattisia harjoituksia löytyy minulta. Myöhemmin tänä vuonna myös uusia palveluja :)

Avainsanat: pallea, stressi, kehotietoisuus, hermosto, hengitys,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini